Uniek, milieu bewust, schoner, eenvoudiger.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE ONTWIKKELING EN INNOVATIES
Innovaties
Media

Strooien met keuken- of regeneratiezout


Strooien met keukenzout of regeneratiezout, kan dat?

Jazeker kan dat. De beste manier is om hier eerst pekel van te maken. Pekel is NaCl (zout) met water. Pekel wordt door zeer veel professionele strooibedrijven, gemeentes en provinciën gebruik omdat het mega effectief is. Er is minder zout nodig en er ontstaat minder 'zoutschade' aan het wegdek en het is effectiever door de directe verdeling over een groot oppervlakte. Maar hoe maak je de beste dooi/ strooi pekel. Dat vroeg ik me ook af en ik ben gaan onderzoeken.

Hoe maak ik pekelwater? 

Tijdens een snelle deskresearch vind ik verschillende bronnen die aangeven dat c.a. 20% - 30% het beste werkt. Het vriespunt van pekel met 22% zoutoplossing wordt verlaagd naar -21°C. Voorlopig voldoende voor Nederland. 

Pekel maken: Weet je het nog? Natuur-scheikunde… 1 liter water weegt 1 kilogram. Dat betekend dat voor 1 liter water = 1.000 gram er c.a. 200 tot 300 gram zout nodig is. De oplossing gaat het beste in warm water van c.a. 30 - 40 °C. De oplossing duurt c.a. 2 tot 4 uur afhankelijk van de temperatuur van het water en de kwaliteit van het zout.

O ja… spreekt haast voor zich maar toch een kleine disclaimer ;-) Natuurlijk moet je niet strooien met water waar nog onvoldoende zout in zit. Dat kan nog steeds bevriezen!!! Geduld is een schone zaak. Je kunt controleren of je de juiste pekelwater hebt gemaakt door het te wegen. 1 liter goed strooi pekel weegt c.a. 1,2 tot 1,3 kg. 

Wij gebruiken een vat met inhoud van c.a. 60 liter waar we 50 liter warm water in doen en 10 kilo zout. (ken net…) Hiermee maken we c.a. 15 m2 vrij van gladheid.
 
Succes tijdens deze winterse periode. Blijf veilig en gezond.

 • Generic placeholder image

  Unieke producten

  PRODUCTIE OP MAAT
 • Generic placeholder image

  Van prototype naar productie

  CUSTOM PRODUCTIE
 • Generic placeholder image

  Ruime kennis

  20 JAAR ERVARING
 • Generic placeholder image

  Wij ontzorgen

  MERK ONAFHANKELIJK
waterontharders

3 producten

waterontharders

Voor elke situatie hebben we een passende waterontharder. Zo niet, dan ontwerpen we er één voor u. Bekijk de mogelijkheden.

Meer informatie
descalers

3 producten

descalers

De moderne manier om kalkaanslag te voorkomen. Kalk wordt op nanoniveau aangepakt, met behoud van de waterkwaliteit.

Meer informatie
filtersystemen

3 producten

filtersystemen

Er zijn voor het filteren van drinkwater legio mogelijkheden. Nederlandse Water Fabriek helpt u met het systeem voor uw specifieke vraag.

Meer informatie

Kunt u het vinden? Is hét er niet? Dan maken we het toch!

KIES UIT ONZE STANDAARD NWF-LIJN OF MAAK SAMEN MET ÉÉN VAN ONZE ENGINEERS EEN PRODUCT OP MAAT. WIJ STOPPEN PAS ALS WE SAMEN HÉT EUREKA GEVOEL HEBBEN BEREIKT.

Vraag naar de mogelijkheden