Uitgelicht Projecten · 5 sep 2023

Industriële waterontharder voor 40.000 liter per uur

Royal A-ware is een familiebedrijf met 130 jaar ervaring in food. Met ruim 3.000 collega's maken ze de beste dagverse zuivel, room, tapas, melkpoeder en allerlei soorten kaas. Plomp Installatietechniek bestaat al sinds 1931 en is een gevestigde naam in Woerden.

De vraag voor deze installatie kwam via Arie Plomp. De ‘vaste leverancier’ kon niet op tijd leveren en daarom moest Arie op zoek naar iets anders en dat vond hij in de achtertuin bij de Nederlandse Water Fabriek. Bij de veredeling van kaas wordt gebruik gemaakt van o.a. warm water onder hoge druk en stoom. De technische installaties die het koude water warm maken c.q. stoom produceren kunnen slecht tegen kalkaanslag. Ze raken hierdoor verstopt en gaan snel stuk. Om dit te voorkomen is een waterontharder de perfecte oplossing. Niet zomaar een waterontharder, één die 40.000 liter water per uur kan behandelen!  

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op. https://shop.nwfabriek.nl/contact/

Uitvoering: Na de aanvraag hebben we binnen enkele dagen een passend systeem gecalculeerd en de offerte aangeboden. De details hebben we samen met Arie Plomp besproken en na akkoord zijn we aan het werk gegaan. We hebben het project uitgetekend in een P&ID (Piping en Instrument Diagram) zodat het voor iedereen duidelijk is hoe de installatie gemonteerd moet worden. Samen met monteur Jan hebben we met het P&ID schema de installatie op locatie doorgenomen. Tijdens de installatie hebben we het team van Plomp uitvoering begeleid. Nadat het complete systeem netjes geïnstalleerd was, hebben we de in bedrijfstelling uitgevoerd en het project volgens de NEN 1006 normen opgeleverd.

Deze installatie heeft dan ook het NWF-certificaat gekregen. Lees hier meer over NWF certificering.  https://www.nwfabriek.nl/nieuws/certificering-veilig-drinkwater-1.html     

Werking: Een Duplex waterontharder bestaat uit twee waterontharder units die samen werken. (Eén unit bestaat uit een fles, hars, besturing e.d.) Als één unit regenereert gaat de serviceflow over de andere unit. Eén unit moet altijd de volledige service flow aankunnen en één unit staat (na regeneratie) altijd stand-by. Bij groot waterverbruik is het vaak efficiënter en voordeliger om te werken met meerdere kleinere waterontharders die samen werken. Dit noemen we een Multiplex waterontharder. Een multiplex systeem kan bestaan uit 3 tot 6 waterontharders die samenwerken met of zonder geschakeld beheersysteem. De multiplex waterontharders in het betreffende systeem staan parallel aangesloten. De filtercapaciteit en doorstroomcapaciteit per waterontharderunit kan worden vermenigvuldigd met het aantal units in het systeem, in dit geval vier. De regeneratie wordt uitgesteld naar een bepaalde tijd waarop in de fabriek geen productiewater wordt afgenomen (downtime). Hierdoor kan tijdens normaal bedrijf altijd de volledige watercapaciteit gebruikt worden. Tijdens regeneratie is de waterontharder die regenereert niet beschikbaar, maar kan behandeld water worden gebruik met de overige units.

Facts & Figures:

 • 30.000 liter per uur continu filtratie van 10dH naar 0dH.
 • 40.000 liter per uur levering van productiewater met een hardheid van 3dH.
 • 4x 500 liter monosphere hars van de hoogste kwaliteit.
 • 4 tanks van composiet met een PE-kern. Conform CE en NEN1006
 • 4x Clack waterontharderbesturing met 2” aansluiting uitgevoerd in zwart gespoten messing.
 • 4x 750 liter zoutvaten van oersterk rotatiegiet kunststof.
 • RVS (hoofd)leiding diameter 90mm.

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op. https://shop.nwfabriek.nl/contact/

 • Generic placeholder image

  Wij zijn de fabriek en bieden de

  BESTE PRIJS-KWALITEIT
 • Generic placeholder image

  Van prototype naar productie

  CUSTOM PRODUCTIE
 • Generic placeholder image

  Ruime kennis

  20 JAAR ERVARING
 • Generic placeholder image

  Technische support dichtbij

  ONDERSTEUNING
waterontharder-ionenwisseling

3 producten

waterontharder-ionenwisseling

Voor iedereen een passende waterontharder. Kies voor de standaard NWF-lijn of personaliseer deze met uw bedrijfskleur en logo. Echt een uniek design? Ontwerp sa…

Meer informatie
descalers

3 producten

descalers

De moderne manier om kalkaanslag te voorkomen. Kalk wordt op nanoniveau aangepakt, met behoud van de waterkwaliteit.

Meer informatie
filtersystemen

3 producten

filtersystemen

Er zijn voor het filteren van drinkwater legio mogelijkheden. Nederlandse Water Fabriek helpt u met het systeem voor uw specifieke vraag.

Meer informatie

Kunt u het vinden? Is hét er niet? Dan maken we het toch!

KIES UIT ONZE STANDAARD NWF-LIJN OF MAAK SAMEN MET ÉÉN VAN ONZE ENGINEERS EEN PRODUCT OP MAAT. WIJ STOPPEN PAS ALS WE SAMEN HÉT EUREKA GEVOEL HEBBEN BEREIKT.

Vraag naar de mogelijkheden