Waterontharder Feit of Fabel? · 21 nov 2023

Onthard water is niet gezond om te drinken

#1 Onthard water is niet gezond om te drinken = FABEL

Ontharding d.m.v. harsen met ionenuitwisseling en regeneratie met zout is één van de methoden die door het Ministerie van Volksgezondheid in België is erkend voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie. Mits goed geïnstalleerd en voorzien van de juiste keurmerken zijn waterontharders in Nederland toegestaan. Let altijd op het CE-keurmerk en of een toestel conform NEN1006 c.q. VEWIN eisen is samengesteld en geïnstalleerd. (1)   

Zeer hard water uit bronnen en oppervlaktewater wordt door drinkwaterbedrijven deels onthard voordat het door het leidingnet bij de eindgebruikers terecht komt. In veel gebieden blijft er een grote hoeveelheid kalk in het water wat kalkaanslag veroorzaakt. Door de ionenuitwisseling van een waterontharder wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Calcium en magnesium ionen worden omgewisseld voor natrium ionen. De momenteel geldende indicatorparameterwaarde(2) van de WHO (World Health Organisation) voor natrium bedraagt 200 milligram per liter(2). Bij de ontharding van hard water met een initiële hardheid van 12°dH(3) (een veel voorkomende hardheid) tot 3°dH wordt slechts 60 mg/l natrium per liter water toegevoegd. De normale voeding van een volwassene bevat c.a. 6.000 mg zout per dag (hetgeen overeenkomt met c.a. 3.500 mg natrium); een zoutarm dieet bevat tussen 1.000 en 2.000 mg zout. Dit is een voorbeeld en kan met de werkelijkheid iets verschillen. Het voorbeeld geeft een beeld van zout in drinkwater en voeding.

Doordat ionen worden gewisseld verandert de ionenstructuur, maar wordt het water niet instabiel, zuur of dood zoals soms wordt beweerd. 

(1) CE (Conformité Européenne) https://www.rvo.nl/onderwerpen/eu-wetgeving/ce-markering is o.a. verplicht op druktanks en elektronische apparaten. NEN1006 is de wetgeving waarin staat hoe we met drinkwater, het drinkwaternet en drinkwaterapparaten om moeten gaan o.a. welke materialen mogen toegepast worden. Zie ook www.infodwi.nl   

(2) “indicatorparameter” betekent dat deze parameter niet bepalend is voor de drinkbaarheid van het water.

(3) Volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn (EU 2020/2184) Bijlage I deel C Indicatorparameters. Hier terug te vinden: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020L2184

(4) 17°dH: Duitse graad = c.a. 2 mmol calciumcarbonaat per liter.

  • Generic placeholder image

    Wij zijn de fabriek en bieden de

    BESTE PRIJS-KWALITEIT
  • Generic placeholder image

    Van prototype naar productie

    CUSTOM PRODUCTIE
  • Generic placeholder image

    Ruime kennis

    20 JAAR ERVARING
  • Generic placeholder image

    Technische support dichtbij

    ONDERSTEUNING
waterontharder-ionenwisseling

3 producten

waterontharder-ionenwisseling

Voor iedereen een passende waterontharder. Kies voor de standaard NWF-lijn of personaliseer deze met uw bedrijfskleur en logo. Echt een uniek design? Ontwerp sa…

Meer informatie
descalers

3 producten

descalers

De moderne manier om kalkaanslag te voorkomen. Kalk wordt op nanoniveau aangepakt, met behoud van de waterkwaliteit.

Meer informatie
filtersystemen

3 producten

filtersystemen

Er zijn voor het filteren van drinkwater legio mogelijkheden. Nederlandse Water Fabriek helpt u met het systeem voor uw specifieke vraag.

Meer informatie

Kunt u het vinden? Is hét er niet? Dan maken we het toch!

KIES UIT ONZE STANDAARD NWF-LIJN OF MAAK SAMEN MET ÉÉN VAN ONZE ENGINEERS EEN PRODUCT OP MAAT. WIJ STOPPEN PAS ALS WE SAMEN HÉT EUREKA GEVOEL HEBBEN BEREIKT.

Vraag naar de mogelijkheden